Aktivnosti

Zbog vrijednosti i atraktivnosti srednjovjekovnih utvrda te povoljnih klimatskih uvjeta Motovun sve više postaje turistički atraktivno odredište. Kraj udružuje osobit način života ali i izobilje mogućnosti i aktivnosti za lijep i sadržajan odmor. Zadivljujući i jedinstveni krajobrazi u ekološki čistom okruženju potiču na povratak zdravlju i vlastitoj ugodi. Ovo je pravi raj za zaljubljenike u prirodu i pustolovine. Photo: Martin Močibob

Pješačke staze

Motovunština obiluje gustim šumama, prostranim livadama te mnogobrojnim puteljcima pružajući jedinstven doživljaj šumskog mira, opojnih mirisa raslinja, cvrkuti ptica te žubora tekućih voda svim ljubiteljima pješačenja i biciklizma.

 661 Motovun-Zamask

662 Zamask-Motovun

 Popis svih staza i više informacija: ISTRIA TRAILS

 

Vožnja biciklom

U Motovunu postoje tri uređene biciklističke staze:

- Voćni put

- Stara ferata

- Veli Jože

 Kartu preuzmite OVDJE

Više: ISTRIA BIKE

 Rent a bike: 

e-mail:  info@montonatours.com                  

web:  https://www.montonatours.com/product/778/l/EN/rent-a-bike-istria                   

 T. +385/ 95 / 832 1795 Barbara

     +385/ 91 / 587 2847 Andrej

Paragliding

Godine 2012. u Motovunu je uređeno paragliding uzletište i svi se zainteresirani mogu uputiti u ovu avanturu.

Motovun Paragliding

Vespa tour Istra

Pridružite nam se na opuštajućem izletu, provedite dan osjećajući se slobodno na vožnji Vespama kroz Istru.
Uživajte u prirodi i povijesnim znamenitostima jedinstvenih istarskih brežuljaka ...
Uživajte us lokalnim proizvodima, ručajte u lokalnoj konobi ...

• Male grupe i osobni pristup, skupljanje i prijevoz od do smještaja
• Opuštajući izlet, bez žurbe i nervoze
• Vozite Vespa skutere kroz prirodu na panoramskim cestama Istre
• Posjetite 4 od najboljih utvrđenih gardova u dolini rijeke Mirne – Motovun, Oprtalj, Završje i Grožnjan
• ručak u lokalnoj konobi
• probajte tartufe , okuse maslinovog ulja s obližnjih brda,  vrhunske proizvode od meda

Info:

e-mail:  info@montonatours.com                  

web: www.montonatours.com

 

tel and fax: +385/ 52 /681 970                                

Mob: +385/ 95 / 832 1795 Barbara

           +385/ 91 / 587 2847 Andrej

Lov na tartuf

Otkrijte Motovunski tartuf – organizirani odlazak u šumu u okolici Motovuna u potragu/u lov na tartufe uz pratnju vodiča

MIRO TARTUFI

Kanal 27, MOTOVUN

e-mail: info@miro-tartufi.com

web: www.miro-tartufi.com 

T. + 385 (0) 98 / 219 607
    + 385 (0) 91 / 523 0321

Kulturno- edukativni centar

Predstavljamo Vam projekt „Motovun: povijest u pokretu“ u kojem istovremeno predstavljamo motovunsku povijest te održavamo radionice i edukacije o istarskoj gastronomiji. Vodimo Vas kroz povijest dugu dva tisućljeća, gdje možete upoznati najpoznatije stanovnike ovog pitoresknog mjesta, Motovunsku šumu, vlak Parenzanu, suživot plemića i seljaka, istarske mitove, a sve povezano zajedničkim nazivnikom – pokretom ...pa krenimo:

 

  • Obitelj Polesini: najdugovječnija motovunska plemićka obitelj, čiji su članovi bili jedni od  onih pripadnika gradske zajednice koji su dali najviše doprinosa Motovunu. Upoznajemo najistaknutije članove, tko su bili i gdje su sve bili, te njihovu sudbinu u nedavna vremena.

 

  • Pokretači iz sjene : govori se o istarskom seljaku, o obradi maslina, o alatu kojim se služio. U tom dijelu izgrađeno je funkcionalno vodenično kolo, koje pokreće mlin gdje će se praviti pravo brašno.

 

  • Josef Ressel: segment kulturno-edukativnog centra posvećen ovom češkom izumitelju i šumaru. Najpoznatiji je po tome što je izmislio brodski vijak (elisu-propeler), kuglični ležaj, a za Motovun je najvažniji jer je skrbio o Motovunskoj šumi.

 

  • Motovunska šuma: prođite puteljcima motovunske šume i doživite atmosferu ove blagodati prirode. Udahnite njenu zanimljivu povijest, osjetite drveća, mirise šume, doznajte štošta o tartufu i tartufarenju.

 

  • Parenzana: kroz predivnu unutrašnjost Istre prolazila je ruralna željeznica zvana Parenzana, a Motovun je bio jedna od stanica na putu od Poreča do Trsta. Putujte kroz povijest ruralne željeznice, ali i samih Motovunaca uz Parenzanu.

 

  • Andrea Antico de Montona: glazbeni tiskar i skladatelj iz 16. stoljeća. Rođeni Motovunac, svoju je slavu stekao u Veneciji i Rimu, gdje je bio najpoznatiji tiskar glazbe. Ovdje možete saznati o životnom putu pionira glazbenog tiskarstva.

 

  • Motovunski Filmski festival: ove godine MFF održat će se po 20. jubilarni put. Kao neizbježni amblem suvremene motovunske povijesti, posvećujemo mu jedan kutak unutar kulturno-edukativnog centra. Možete pogledati kako je festival počeo, kako se razvijao i stekao svoju globalnu popularnost. Također, moći ćete pogledati isječke filmova koji su snimani na prostoru Motovuna i Motovunštine.

 

  • Mario Andretti: legenda auto-moto sporta, Mario Andretti, bivši prvak NASCARA i Formule 1, rodio se u Motovunu. Pogledajte kako je teklo njegovo djetinjstvo u ratom zahvaćenom Motovunu te kako je stekao svjetsku slavu.

 

  • Mitovi i legende: svaki narod ima neke svoje nadrealne likove i priče, a Istra/Motovun nisu iznimka te ovdje možete saznati nešto o njima. Također, u ovom segmentu nalazi se monumentalna i impozantna skulptura Velog Jože, koji je sinonim za sami Motovun. Kao metaforički lik za pokret dizanja nacionalne svijesti potlačenih Hrvata i Slovenaca, zauzima veliko mjesto u imaginariju, ali i, fizički, našem kulturno edukativnom centru.

 

  • Radionice: od zrna do pogače – naši će vam prezenteri pokazati kako se melje i pravi brašno, nakon čega će se od tog brašna praviti kolači i tipična istarska tjestenina, koju će posjetitelji moći kušati, ali i, prije toga, sudjelovati u izradi samih delicija.